

חברתית הדרכה
פיתוח מקצועי בשדה השינוי החברתי
הכשרות והשתלמויות
1
בראשית היתה קבוצה
תכנית הכשרה להקניית ידע תיאורטי והתנסות מעשית בעבודה עם קבוצות, הבנה של תהליכים קבוצתיים וניתוח גורמים מעכבים ומסייעים לפעולה המשותפת לשינוי המציאות.
כעובדי ארגונים לשינוי חברתי, אנחנו עובדים עם ובתוך קהילות; אנחנו מפעילים פרקטיקות מנוסות וידועות של ארגון קהילה, עובדים על פי תכניות עבודה עם מטרות ויעדים ברורים. למרות זאת - לפעמים הדברים פשוט לא עובדים; נדמה כי הקבוצות והקהילות שאנחנו מלווים פשוט לא מוכנות לפעול 'כמו שצריך', מתעקשות לעסוק בדברים השוליים, מתעקשות לא להתקדם. נראה כאילו פועלים בתוכן כוחות אחרים, שמסיטים אותן מהמטרה שלשמה התכנסו, תהליכים קבוצתיים נסתרים אשר משפיעים ומעכבים את השגת המטרות של הקבוצה.
במהלך ארבעה מפגשים נכיר תיאוריות שונות מתחום העבודה עם קבוצות, נבחן יחד איך תופעות אלה באות לידי ביטוי בקבוצות איתן אנחנו עובדים ונבין איך לנווט את הכוח האדיר של קבוצה לטובת המשימה המשותפת.
2
מארגנים כח
תכנית להקניית כלים לארגון קבוצות ובניית כוח אזרחי. מתן ידע לפרקטיקות של ארגון קהילה (אורגנייזינג) וניתוח של מקרי מבחן שיביאו המשתתפים.
על מנת לייצר קבוצות פעולה דמוקרטיות, צריך להבין את מקורות הכוח שלנו, לדעת לארגן את הכוח שלנו, לאמוד אותו, להפעיל אותו ואז לדעת להרחיב אותו עוד ועוד. על מנת ללוות קבוצות פעולה אשר התארגנו יחד על מנת לשנות את המציאות, צריך לדעת איך לנווט בתוכה בצורה מושכלת ואסטרטגית.
הקורס יכשיר את המשתתפים בפרקטיקות הבסיס של אורגנייזינג ; שיחות אחד על אחד, מיפויים, בניית הנהגה, תכנון משותף של הסדרים חברתיים אלטרנטיביים ואסטרטגיות, תכנון והוצאה לפועל של פעולות לשינוי המציאות. במקביל, נבחן את היחס שלנו לכוח, ננתח מקרי בוחן שיביאו המשתתפים ונבין יחד, לעומק, מה החסמים העומדים בפני הקבוצות שאנחנו מארגנים ואיך מתמודדים איתם.
3
עוצרים לחשוב
למידה והתנסות בכלי של למידת עמיתים קבוצתית. תהליך הכשרה המספק לצוותי עבודה כלים לקיום תהליכי רפלקציה והיוועצות מרחיבי דעת לגבי העבודה שלהם והמורכבויות הטמונות בה.
עבודה קהילתית שזורה במורכבויות של יחסים ומשימה ולכן, מחייבת עצירה ורפלקציה. ארגונים רבים רגילים לקיים תהליכי משוב אישי או קבוצתי אחרי פעולה, אך אלה מתבצעים לרוב בצורה טכנית, בה בוחנים את הדרך בה ביצענו את הפעולות. המבנה הייחודי של הדרכת עמיתים מאפשר לצאת לרגע מתוך היומיום, מתוך עצמנו, ולחשוב על הקשיים לא בצורה טכנית אלא באמצעות 'הסתכלות עומק' – כזו אשר מתבוננת אל מתחת לפני השטח של סיטואציה מסוימת, בוחנת את הערכים המקצועיים והאנושיים שאנחנו מביאים איתנו אל העשייה, את הדרך בה הערכים האלה מייצרים את ההנחות שלנו לגבי העבודה שאנחנו עושים, והדרך בה הם מניעים אותנו לפעולה. במקביל, חשיבה רפלקטיבית כוללת גם 'הסתכלות רוחב' - התבוננות על ההקשר החברתי הרחב, על יחסי הכוח שפועלים במציאות ועל המיקום שלנו בתוכם.
בכל מפגש נקיים הדרכת עמיתים על סוגיה שיעלה חבר קבוצה, ודרכה נבין לעומק את המורכבויות בעבודה ונרכוש כלים להתמודדות משותפת. בחלק השני של המפגש נבצע רפלקציה על היוועצות העמיתים שערכנו, נבחן יחד את התהליך שעבר הצוות ונחלץ כלים ותובנות אשר יוכלו לשמש את הצוות בהמשך דרכו.